Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи є базою нарахування ЄСВ сплачена роботодавцем сума внесків за договорами страхування життя

23 квітня 2024, 14:55
151
0
Автор:
Реклама

Фахівці ДПСУ надали відповідь на питання «Чи є базою нарахування єдиного внеску сума внесків за договорами довгострокового страхування життя або недержавного пенсійного забезпечення, сплачених роботодавцем за найманих працівників?».

Контролери наголосили, що визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової зарплати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі - Інструкція № 5).

Види виплат, які включають до складу інших заохочувальних та компенсаційних виплат, зокрема, витрати в розмірі страхових внесків підприємств (крім випадків, зазначених у п. 3.5 Інструкції № 5) на користь працівників, пов'язаних з добровільним (особистим, страхуванням майна) визначено п. 2.3 розд. 2 Інструкції № 5. Указані суми включаються до фонду оплати праці в тому місяці, коли провадяться перерахунки страховій компанії (пп. 2.3.4 розд. 2 Інструкції № 5).

Крім того, Постановою № 1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, відповідно до п. 2 розд. II якого платіж згідно з договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників і членів їх сімей не є базою нарахування єдиного внеску.

Отже, суми страхових внесків, сплачених роботодавцем за договорами довгострокового страхування життя за найманих працівників, які є складовою зарплати, є базою нарахування ЄСВ. Водночас, внески, сплачені роботодавцем на користь працівника за договором недержавного пенсійного страхування, не є базою нарахування єдиного внеску.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Договір добровільного страхування життя працівників: облік із податку на прибуток і ПДВ».

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 201.04.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Отримайте максимум аналітичних матеріалів, алгоритмів дій для роботи та бухгалтерських сервісів. Замовте зараз з економією 50%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини