Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 1 травня діятимуть зміни в Порядку обміну електронними документами з ДПС

29 квітня 2024, 15:15
970
0
Автор:
Реклама

Наказом Мінфіну від 18.03.2024 р. № 133 внесено зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, вони набудуть чинності 1 травня.

Указаний Порядок приведено у відповідність з минулорічними змінами до законодавства, метою яких було забезпечення укладення угоди між Україною та ЄС про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації. Так, змінами до Порядку уточнюють:

- створення електронного документа завершується накладанням на нього кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису та печатки (за наявності) підписувача (підписувачів);

- у разі створення електронного документа з використанням більш як одного електронного підпису та/або більш як однієї електронної печатки його створення завершується накладанням електронного підпису або електронної печатки останнім підписувачем чи створювачем електронної печатки відповідно до технології створення такого електронного документа.

Також визначили, що автоматизована перевірка електронного документа, зокрема, включає:

- підтвердження дійсності кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису та печатки (за наявності), що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та кваліфікованому сертифікаті електронної печатки за умов, встановлених Законом «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги»;

- перевірку обов'язковості та послідовності накладання на електронний документ кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису та печатки (за наявності), що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та кваліфікованому сертифікаті електронної печатки підписувачів у встановленому порядку.

Порядок набуття статусу суб'єкта електронного документообігу доповнили правилом, що керівник зобов'язаний для надання кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису на електронні документи при їх передачі до контролюючого органу використовувати особистий ключ, кваліфікований сертифікат якого надано керівником до контролюючого органу першим будь-яким електронним документом або повідомленням про надання інформації щодо кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису.

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні економте 50% при замовленні LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Встигніть замовити за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини