Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лікарняні сумісникам повернуться – Рада прийняла Закон за основу

1 травня 2024, 11:50
908
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №10017 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов'язкового державного соціального страхування. Ми вже розповідали про цей урядовий законопроєкт.

Законопроєктом №10017 хочуть, зокрема, уточнити норми абзацу другого ч. 1 ст. 22 Закону №1105 стосовно права застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом, що відповідатиме іншим нормам зазначеного Закону та Закону про ЄСВ. Завдяки такому уточненню зміниться «або» на «та» і роботодавець нарешті зможе оплачувати лікарняні суміснику і за основним місцем роботи і сумісництвом.

Також змінами до Закону№1105 встановлять, що застрахованим особам, стосовно яких страхувальник не виконав обов'язків щодо нарахування та здійснення страхових виплат за страховими випадками, у зв'язку з відсутністю можливості встановлення місцезнаходження такого страхувальника та/або внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного чи надзвичайного стану, що підтверджується даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, страхові виплати призначаються за заявою застрахованої особи, поданою до уповноваженого органу управління в паперовій або електронній формі, та здійснюються територіальним органом уповноваженого органу управління за місцем проживання / перебування застрахованої особи в порядку, встановленому Кабміном.

А ще пропонують установити, що соціальні послуги, в тому числі на необхідний догляд, а також медичні послуги потерпілому надаватимуться та розраховуватимуться відповідно до оцінки потреб потерпілого згідно із законами України «Про соціальні послуги», «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», а особливості організації надання соціальних і медичних послуг потерпілим, компенсації вартості соціальних послуг визначатиме уряд.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини